Durga Puja - Reisverslag uit Calcutta, India van Isis Dijkstra - WaarBenJij.nu Durga Puja - Reisverslag uit Calcutta, India van Isis Dijkstra - WaarBenJij.nu

Durga Puja

Door: Isis

Blijf op de hoogte en volg Isis

16 Oktober 2010 | India, Calcutta

5. Durga Puja

Vandaag was de eerste dag van Puja. In eerste instantie zouden Lenny en ik niet meegaan, omdat ik in de ochtend die studenten zou helpen. Omdat er om 9.15 nog niemand van klas 5 was, stelde Sr. Cyril voor om met de groep die op tour ging mee te gaan. Er kwamen drie busjes voorrijden en we vertrokken de stad in. Onderweg hebben we onze ogen weer uitgekeken. Wat een chaos en wat een drukte. Hier en daar nog wat foto’s en filmpjes van gemaakt. Die geven denk ik nog de beste indruk. Ons kleinste meisje Anita dat vandaag mee was, kostte onderweg het busje al vol, ze voelde zich duidelijk niet lekker. Uiteindelijk kwamen we ergens aan waar een Duga Puja was uitgebeeld. Echt een prachtig bouwwerk. Voor zover ik het nu heb begrepen, heb je in het Hindoestaanse geloof verschillende verschijningsvormen van God. Waarvan Durga er een is. Ze heeft 8 armen en ze heeft als taak om de duivel te bestrijden, waardoor er vrede ontstaat, dat zie je ook terug in de afbeeldingen. De eerste dag brengt zij hoop, de volgende dag brengt zij vrede en geloof, de derde dag brengt zij liefde en vrijheid op de een na laatste dag brengt dromen en op de laatste dag overwinning.

Op de eerste plaats waar wij aankwamen, was de opstelling eromheen voorzien van heeel veeel uilen. De betekenis van de uil is dat deze de beschermer van het leven is, omdat de uil de muizen en de ratten opeet, zodat de rijst behouden blijft, waarvan men moet leven. Het is de voornaamste voedselbron voor de Indiërs. Na een tijdje buiten te hebben gezeten werd onze groep naar binnen geroepen. In een bovenvertrek van een gebouw werden we verwend met een soort saucijzenbroodje gevuld met kerrie en vervolgens een gebakje. Daarna kregen we Bengaalse thee en een bolletje kaas en iets zoets, daarna werden er nog zakjes chips uitgedeeld en kauwgom. We werden dus echt verwend. Ik kwam daar in gesprek met een Indiase wetenschapper die Nederland regelmatig had bezocht. Hij vroeg welke voorkeur Lenny en ik voor de lunch hadden. Nou voor Lenny dus niet te spicy en vegetarisch. Daarna zijn we per terrein auto en busje een tour gaan maken langs verschillende tempels waar Dunga Puja was afgebeeld. We werden voorgegaan door twee mannen in uniform op een motor, die de weg voor ons vrijmaakten. Allemaal prachtig om te zien. Het is te vergelijken met de kerststallen tijdens de kerst, alleen met veel meer glamour. Heel veel foto’s en filmpjes gemaakt. Op een gegeven moment kwamen we bij een tempel waarvoor ze een soort van plaktegels met mooie patronen verkochten, waarbij ik even stond te kijken en waarvan ik er eigenlijk wel een wilde kopen. Toen we door de tempel heen weer buiten kwamen, kreeg ik van een van de mannen van de escorte zo’n plaktegel. Ik heb hem daar hartelijk voor bedankt (lief toch).

Toen we weer terug kwamen op de plaats waarvan uit de tour was gestart werden Lenny en ik geroepen door een man en gewenkt om hem te volgen. Vlak naast de ruimte waar we eerder hadden ontbeten, werden we in het huis van die wetenschapper onthaald. Er stond een heerlijke maaltijd voor ons klaar met rijst, patat, kaas met groente, fruit en nog ijs toe. Na de lunch werden we uitgenodigd om naar de bovengelegen verdieping te gaan om daar nog wat na te praten. We hebben het over de (liefdadigheid- ) organisatie gehad, die dit mogelijk maakte en hun verdere doelstellingen, het kastenstelsel in relatie tot de cultuur en religie. De man was inmiddels gepensioneerd en gaf nu colleges als professor aan de universiteit en zo nu en dan lezingen en jaarlijks gaat hij naar conferenties in het buitenland. Op een gegeven moment kwam de organisator binnen en had als cadeau één van de uit hout gesneden uilen (alleen iets kleiner) zoals opgesteld bij de Durga Puja opstelling. Ik vertelde hen dat ik mij zeer vereerd voelde. Ik heb hem hartelijk bedankt voor de lunch en de ontvangst en we hebben ons toen weer bij de groep gevoegd waarmee we waren. Kleine Anita was de rest van de trip in de auto gebleven en voor de lunch is ze bij iemand ondergebracht die voor haar heeft gezorgd.

Leuk om te zien is dat Lenny er geen moeite meer mee heeft als een van de meiden tijdens een stukje wandelen een arm om hem heen slaat. Dat meisjes zijn stom, dat ongeveer met zesjarige leeftijd begon, begint nu dus af te nemen.

Weer buiten aangekomen kregen alle kinderen nog een cadeau, dat pas op de school werd geopend. Ze hadden allemaal een mooie rugtas gekregen met inhoud. Op de terug weg was het in een keer gaan stort regenen en we hebben nog even in de school gewacht tot het ophield. Het was een kort maar krachtig buitje. Vandaag mocht Lenny eindelijk mee naar het ziekenhuis (alleen op donderdag en zondag), waar we om een uur of zes waren. Als de bloeduitslagen morgen goed zijn, mag Lisa morgenavond naar huis. Nog even afwachten dus. Thuis aangekomen hebben we opgewarmd wat ik eerder deze week had gekookt en is Lenny is aan zijn schoolwerk begonnen. Als het goed is gaan we a.s. zaterdag weer mee op zo’n tour. Echt heel bijzonder dit feest mee te mogen maken.

• 16 Oktober 2010 - 17:31

Tabiet:

Bijzonder zeg! Geniet van alles wat er, xje

• 16 Oktober 2010 - 18:10

Irma:

Hoi lieve twee,
    Goed van jullie te horen en lezen. Jullie zullen nog veel meer gaan beleven, zo te lezen. Wel allemaal onbekend en waarschijnlijk spannend om mee te maken. Lekker dat Lenny het zo goed doet! Het zal wel een grote omslag zijn om daar nu te leven. Ik hoop dat jullie je draai goed weten te vinden en jullie ook voorzichtig zijn en goed op elkaar letten. Erg fijn dat jullie ook wat rond kunnen reizen. Nou dat was het voor nu, ik ben benieuwd naar jullie volgende verhalen. Doe voorzichtig en heb veel plezier!! Dikke knuffel van mij en ook de groetjes van Frans.

• 17 Oktober 2010 - 09:34

Louise:

Hoi hoi wat fijn dat het goed gaat geniet en doe voorzichtig knuf Louise